Tuesday, July 28, 2015

Fasolea verde un aliment medicament mai puțin cunoscut

Fasolea verde este o legumă cu proprietăți terapeutice deosebite. Ea are un conținut redus de calorii dar bogat în nutrienți esențiali pentru sănătate precum proteine, fibre alimentare, calciu și fier.

Numită adesea și „carnea săracului” sau carne de arac datorită conținutului bogat în proteine, fasolea verde este și mult mai ieftină decât carnea. Nutriționiștii recomandă ca ea să fie nelipsită de pe masă în timpul sezonului estival pentru că ajută la vindecarea multor afecțiuni printre care se numără astenia și anemia.

De ce este bună fasolea verde?

Fiind o legumă bogată în aminoacizi, potasiu, calciu, fier, vitaminele B1, B2, C, K și fibre ( o porție asigură 20% din necesarul zilnic de fibre de foarte bună calitate) ea reprezintă un adevărat aliment medicament mai ales pentru diabetici, persoanele în vârstă care suferă de osteoporoză, dar și celor aflate în convalescanță.

Tratamente interne

Hipertensiune arteriala

Maagneziul și potasiul din fasolea verde sunt două medicamente care fac un tandem redutabil în reducerea și stabilizarea tensiunii arteriale. Se recomandă consumul a 240 g de fasole pe zi, vreme de măcar o lună.

Constipația

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Chicago au arătat că două porții de fasole verde (aproximativ 280 g), consumate zilnic, conțin doza ideală de fibre alimentare insolubile necesară pentru normalizarea tranzitului intestinal. Cele aproximativ 30 g de fibre alimentare conținute în două porții de fasole verde împing precum un piston materiile reziduale din colon, curăță pereții intestinului gros și ajută la refacerea florei intestinale, afectată de hrana nesănătoasă.

Scade colesterolul

Aceleași fibre alimentare anterior menționate intervin și în scăderea nivelului grăsimilor și al zahărului din sânge. Cercetătorii au arătat că doar 180 g de fasole verde, consumate zilnic, vreme de 28 de zile, contribuie la o scădere a colesterolului negativ (LDL) cu 10-20%.

Adjuvant în diabetul de tip II

Consumul frecvent de fasole verde este de natură să scadă glicemia, prin acțiune directă (tecile de fasole conțin substanțe hipoglicemiante), dar și prin stimularea activității pancreasului. Ca atare, se recomandă consumarea de măcar trei ori pe săptămână a unei porții de fasole verde.

Adjuvant în hepatită și în ciroză

Fasolea verde fiartă este printre mâncărurile cele mai bine tolerate de ficat, fiind recomandată în mod special persoanelor care suferă de hepatită cronică, mai ales cu evoluție spre ciroză. Ea conține proteine cu grad redus de toxicitate, vitamine care susțin activitatea ficatului, dar și alte substanțe cu efect tonic hepatic. Doza zilnică de fasole păstăi recomandată este de 150-200 g.

Astm

Beta-carotenul și flavonoidele conținute din belșug de păstăile de culoare galbenă intensă, precum și vitamina C, pe care o găsim în toate tipurile de fasole verde, au efecte antiinflamatoare puternice asupra căilor respiratorii și reduc intensitatea reacției alergice. Pe timpul verii, se recomandă curele cu o durată de o lună, timp în care se consumă câte 250 g de fasole, de cinci ori pe săptămână.

Pierdere în greutate

O porție mare de păstăi (240 g), gătite cu puțin ulei, condimente și ceapă verde, conține mai puțin de 300 de calorii, în schimb, creează o senzație de sațietate durabilă, constituind un felul doi mai mult decât îndestulător. De aceea, acest aliment este un adevărat medicament de slăbit, recomandat cu atât mai mult cu cât stimulează tranzitul intestinal și are proprietăți diuretice, ajutând astfel la o scădere mai rapidă în greutate.

Imunitate

Se recomandă consumul păstăilor galbene sau verzi, cu pigmentații închise, roșiatice. Aceste soiuri conțin numeroase substanțe active (vitamine, flavonoide, antociani), care stimulează producția și activează celulele sistemului imunitar. Persoanele care sunt sensibile la infecții, care au predispoziții spre afecțiuni tumorale, ar trebui să consume măcar o dată la două zile o porție de fasole gătită la abur sau prin fierbere rapidă.

Convalescență, astenie

Fasolea verde se consumă fiartă, adăugându-i-se doar sare și condimente, puțin ulei și suc de lămâie, așa încât să fie foarte digerabilă. Este ușor de metabolizat, cu condiția să nu aveți intoleranța digestivă la acest aliment, iar în plus, conține, pe lângă o serie întreagă de minerale și de vitamine, acid silicic, o substanță cu proprietăți energizante.

Migrene

Riboflavina (vitamina B2), siliciul organic, flavonoidele conținute de fasolea verde s-a demonstrat că reduc frecvența atacurilor de migrenă, indiferent de natura acestora. Persoanele care suferă de migrenă ar trebui să consume măcar de 4 ori pe săptămână acest aliment, mai ales în zilele in care trebuie să facă eforturi mari, psihice sau intelectuale.

Carențe de minerale și vitamine

Magneziu și calciu - 250 g de fasole asigură aproape un sfert din necesarul zilnic din aceste două mineral. Cercetările au demonstrat că mineralele primite din diferite surse naturale sunt mult mai eficient asimilate și folosite de către organism decât cele primite dintr-o sursă unică, cum ar fi lactatele ori tabletele cu calciu.

Fier

- fasolea verde este una din cele mai bune surse vegetale de fier organic, conținând un procentaj mai mare din acest oligoelement decât spanacul sau chiar decât urzica. Acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului de la plămâni ătre toate țesuturile organismului, pentru producerea de energie în organism. În afară de fier, fasolea verde mai conține alte două oligoelemente importante, și anume: cuprul si zincul.

Vitamina A

- o porție de fasole verde asigură în mod normal 30% din necesarul acestei vitamine, însă la fasolea de un galben intens se poate ajunge și la 50%.

Vitamine din complexul B

- patru vitamine din acest complex, adică B1, B2, B3 și B6 sunt conținute în cantități considerabile de către păstăile de fasole. Sunt vitamine foarte importante pentru organism, esențiale pentru sistemul nervos, pentru sistemul imunitar.

Vitamina C

- 250 g de fasole consumată zilnic acoperă aproape 50% din necesarul zilnic de vitamina C, esențială pentru lupta organismului împotriva infecțiilor, pentru menținerea sănătății aparatului cardiovascular, pentru echilibrul hormonal.

Vitamina K

- în acest domeniu, fasolea este pe podium, fiind printre cele mai bogate alimente în această vitamină. Doar 250 g de păstai acoperă aproape 100% din necesarul de vitamina K, foarte importantă pentru rezistența oaselor (ajută la sudarea moleculelor de calciu din os), pentru procesele de coagulare și de refacere a țesuturilor distruse.

Precauții

Persoanele care suferă de litiază renală cu oxalați vor consuma cu prudență fasole verde, nu mai des de o dată pe săptămâna. Aceasta, deoarece fasolea are un conținut destul de ridicat de săruri ale acidului oxalic. În caz de dispepsie, de predispoziție spre meteorism, fasolea verde se va consuma de preferință condimentată cu plante carminative, cum ar fi cimbrul, busuiocul, chimenul, oregano.

Tu cât de des consumi fasole verde?

No comments:

Post a Comment