Tuesday, July 28, 2015

Ciupercile, beneficii excelente pentru sănătate

Ciupercile conţin toate vitaminele şi mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o bună funcţionare. Ciupercile sunt bogate în proteine, fier, potasiu, acid folic, vitamina A, B1, B2, C, D şi zinc.

Dintre toate legumele existente, ciupercile sunt considerate a fi cel mai bun substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mult mai mic de energie din partea organismului.

Ciupercile, leac împotriva cancerului de sân

Cancerul de sân poate fi prevenit prin consumul zilnic de ciuperci, spun cercetătorii de la Universitatea Perth din Australia. Astfel, femeile care aleg să mânânce frecvent ciuperci reduc cu 64% riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Specialiştii susţin că şansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atât mai mici cu cât consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde. Potrivit studiilor, ceaiul verde şi ciupercile scad cu 90% posibilitatea îmbolnăvirii de cancer de sân.

Consumul de ciuperci previne starea de oboseală şi anxietate

Anxietatea, oboseala şi stresul se pot trata şi preveni tot cu ajutorul ciupercilor, datorită conţinutului mare de zinc şi vitamine de tip B. Consumul a trei ciuperci zilnic reduce considerabil senzaţiile de epuizarea fizică şi intelectuală, dar şi sentimentul neplăcut de iritare şi anxietate. Totodată, ciupercile au un rol important în întărirea sistemului imunitar, ajutând, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale.

Întăresc sistemul imunitar

Un studiu realizat pe șoareci și publicat de American Society for Nutrition a constatat că ciupercile albe stimulează funcția imunitară. Ele măresc producția de proteine antivirale și alte proteine eliberate de celule, protejând și reparând astfel țesuturile corpului.

Protejează vezica

O analiză a șapte studii - publicată în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention - a demonstrat că, seleniul te ține departe de cancerul de vezică. 100 g de ciuperci shiitake conțin 45% din nevoia zilnică, cremini 47%, iar ciupercile albe 17%.

Adecvate în curele de slăbire

Ciupercile au foarte puține calorii. Ca de altfel și conținutul lipidelor. O cană de ciuperci asigură organismului 50 de calorii din care acesta își poate extrage energia necesară. Numărul redus de calorii le fac pe acestea să devină o combinație interesantă pentru multe din dietele de slăbit.

Stimulează metabolismul

Vitamina B ajută la transformarea glucidelor în carburant pe care corpul îl arde apoi pentru a produce energie. Ele ajută și la metabolizarea grăsimilor și proteinelor. Ciupercile conțin multă vitamina B2 (riboflavina) și B3 (niacina): 100 g ciuperci albe (aproximativ 6 medii) conțin 36% și respectiv 30% din doza zilnică recomandată, în timp ce aceeași cantitate de ciuperci pleurotus conține 32% si respectiv 39% din doza zilnica recomandată a acestor vitamine.

Aport crescut de vitamina D

Ciupercile sunt una din singurele legume care conțin această vitamină importantă. Ca și în cazul oamenilor, în cazul ciupercilor vitamina D este produsă atunci când acestea sunt expuse la lumina soarelui, la un nivel ridicat de raze ultraviolete B (sub forma de ergosterol vegetal).

Ciupercile sunt considerate „carne vegetală”

Din punct de vedere al valorii nutritive, ciupercile se pot compara cu alimentele de bază, iar din punct de vedere al conținutului de albumine se situează pe primul loc. De exemplu, 1 kg de ciuperci uscate conține de două ori mai multe albumine decât carnea de vită, de aproape trei ori mai multe decât carnea de porc sau decât ouăle și de 11 ori mai multe decât laptele. De altfel, ciupercile sunt considerate carne vegetală. Organismul omului valorifică peste 90 % din albuminele ciupercilor.

No comments:

Post a Comment